• Winnaars smikkel arrangementen Rijssense Revue

  Lees verder...

  Winnaars smikkel arrangementen Rijssense Revue

  Afgelopen maandag haalden de winnaars van de “actiedag kaartverkoop Rijssense Revue” van 15 december, hun prijzen op in het Parkgebouw. Speciaal daarvoor moest de generale repetitie voor de nieuwe Revue “Mooi dat ’t zo kan” even stop gelegd worden. De families Smit en Paalman uit Rijssen en de familie Bolink uit Holten werden verrast met een diner, een pauze en een smikkel arrangement. Hun revue avond is daarmee een “nog completer avondje uit”...

  Lees verder...
 • Kaarten winnen?

  Lees verder...

  Kaarten winnen?

  Hou volgende week Hart van Rijssen in de gaten! Doe mee met de prijsvraag en maak kans op 2 vrijkaarten voor de première van de nieuwe Rijssense Revue op 1 februari. Mooi dat 't zo kan!

  Lees verder...
 • Artikel in de Tubantia 'Mooi dat 't zo kan'

  Lees verder...

  Artikel in de Tubantia 'Mooi dat 't zo kan'

  RIJSSEN - 'Mooi, dat 't zo kan'. Dat is de titel van de nieuwe voorstelling van de Rijssense Revue. Centrale thema: de lokale noaberhulp. Begin februari hebben de opvoeringen in het Parkgebouw plaats. Met ongetwijfeld volle zalen, want na bijna een halve eeuw is de revue niet meer uit het Reggestadje weg te denken.

  Waar anders dan in het Parkgebouw kan er met de krant worden gepraat over de nieuwe Rijssense Revue? De statige 'oude...

  Lees verder...
 • Actiedag kaartverkoop Rijssense Revue

  Lees verder...

  Actiedag kaartverkoop Rijssense Revue

  Het jubileumjaar Stad Rijssen 775 jaar nadert zijn einde, maar u kunt er nog één keer van profiteren.

  Op zaterdag 15 december houdt de Rijssense Revue een actiedag waarbij u de kaarten met een mooie korting kunt kopen voor de nieuwste Revue “Mooi dat ’t zo kan”. Alleen op deze zaterdag zijn de kaarten voor de “oude” prijs á € 16,-- te verkrijgen (exclusief € 0,50 verenigingskosten). Dit kan online tussen 9.00 uur en...

  Lees verder...
 • Showdance team Rijssense Revue

  Lees verder...

  Showdance team Rijssense Revue

  "Geweldig om in de Rijssense Revue te mogen dansen"

  Lody Pluimers is al jaren het gezicht van de speciale selectiegroep voor de showdance in de Rijssense Revue 2019. Voor Lody, eigenaresse van dansschool Dynamiek is de Rijssense Revue een nieuw avontuur waar ze veel zin in heeft. Lody weet wat ze kan verwachten, haar showdance team was ook al te zien in een Twentse Revue in het Rabo theater in Hengelo. De voorbereidingen lopen volop, we zijn blij met...

  Lees verder...
 • Regieteam "Mooi dat 't zo kan"

  Lees verder...

  Regieteam "Mooi dat 't zo kan"

  Regieteam “Mooi dat 't zo kan” 

  Na tientallen jaren als regisseur zijn stempel te hebben gedrukt op de Rijssense Revue gaf Harm Agteresch in 2011 het stokje over aan een vast regieteam bestaande uit Jerry Prins (regisseur) en Jolanda Langenhof (tweede regisseur). 
  Harm stelde Jerry voor als zijn opvolger, nadat hij hem had gezien in zijn dialectopera “Tsaar en Timmerman” die in 2009 bij de Pelmolen in de openlucht...

  Lees verder...
 • Rijssen 775 jaar stad "historisch winkelen"

  Lees verder...

  Rijssen 775 jaar stad "historisch winkelen"

  Op 27 oktober waren spelers en medewerkers van de Rijsssense Revue "historisch aan het winkelen". In het centrum van Rijssen was het een levendige boel, met veel winkelend publiek op straat. De revue groep was "middeleeuws" en later "Charleston" gekleed. Natuurlijk werd er ook even promotie gemaakt voor de nieuwe Revue "Mooi dat 't zo kan", vanaf 1 februari 2019 te zien in het Parkgebouw.

  Op 15 december is er een...

  Lees verder...

Nieuws

De Twentsche Courant Tubantia schrijf

’t Spoer Biester in ’t Parkgebouw

Nieuwste editie van Rijssense Revue wordt een ‘geneuglijk’ schouwspel  met sketches, muziek en dans.

Door Jenny ter Maat

RIJSSEN - Het licht boven het podium in het Parkgebouw is fel, niets verhullend.  Achter op het podium staan rijen gestapelde stoelen. Midden op het toneel twee senioren achter een laptop.  “Dóár mu’j op druk’n”, wijst Dientje, nadrukkelijk, een hulpeloos kijkende Wilm aan. Skypen blijkt nog niks voor dit Rijssens stel.

’t Spoer Biester heet  de nieuwste editie van de Rijssense Revue, waarvan de geschiedenis teruggat tot 1973, toen toneelvereniging De Gong het initiatief nam.

Harm Agteresch, Herman Roosink en Jurrie Zandbergen begonnen met het aandragen van de eerste editie: Joa, joa, det zal wal. In Pand 11 aan De Giezen werd er met man en macht tot laat in de avond gewerkt aan alle decorstukken om het typische Rijssense buurtje op het toneel vorm te geven.

Het buurtje is nog altijd het centrale punt in de revue, maar deze keer is het wel een beetje van slag.   Geeze overwintert, zoals veel senioren, in Portugal en haar huis wordt verkocht. Makelaar  Oarnt Jan (Johan Abbink) probeert het huis aan de man te brengen, terwijl zijn vrouw Gerrie (Catrien Roessink) tijd te over heeft en de hele dag op de tennisbaan verkeert.  De aspirant-kopers, die het huis komen bezichtigen, worden op hun beurt bekeken en gewogen door buurvrouw Dientje (Riet Teeselink) en haar man Wilm (Wim Pluimers).

De revue staat in de steigers. Elke maandagavond wordt  er gerepeteerd in het Parkgebouw.  De spelers zitten, voor zover niet in actie op het toneel, in de Herman Wesselszaal op de voorste rij stoelen, de tekst op de knie, luisterend, kijkend, commentariërend en wachtend op de eigen beurt.  Het zijn interactieve repetities: niet alleen regisseur Jerry Prins en zijn rechterhand Jolanda Langenhof bekijken de sketches  tot in het detail,  iedereen die denkt een nog  beter idee te hebben draagt dat onmiddellijk aan. En dat werkt. Stoelen worden anders neergezet, de toon wordt ‘strabanter’. Het duo Dientje en Wilm doet de sketch  nog maar een keer over, en nog eens, steeds met net even een ander detail. “Tegen de tijd dat de herhalingen ons gaan vervelen, geven we de uitvoering”,  vertelt Johan Abbink, projectleider en speler, lachend.

De tekst van de revue schrijven de leden zelf. In de loop van de repetities neemt de uitvoering steeds vastere vormen aan. Uiteindelijk staat er iets moois, van een gevoelig lied tot een sketch met typisch Rijssense humor. Een productie van zo’n zestig mensen, op de planken gebracht door een spelersgroep van tien  personen. “Deze revue is een mix van allemaal mooie dingen”, vertelt Abbink. “Annemiek Lubbers zingt. De beste zangeres die we ooit bij de revue hebben gehad, Annemiek Lubbers, zingt het openingsnummer in het Riessens. Platskriewer Martin ter Denge schreef het openingsnummer. En Annemiek heeft geoefend tot ze het Riessens tot in de finesse onder de knie had.”

Senioren die overwinteren in Portugal, skypen, de Poolse arbeidsmigrant en de zich in het buurtje installerende Belg:  het is een revue van deze tijd.  Abbink: “Harm Agteresch  zei jaren geleden al: ‘Vie doot de boernkleare oet’. En zo moet het ook. Als je door wilt gaan met de revue, moet je stap voor stap met de tijd mee, eigentijdse dingen doen. Daarom wordt er geskyped en wordt het gezelschap op de bühne meer internationaal.”  Belangrijk vindt Abbink dat jongeren de spelersgroep komen versterken en in deze revue komen de jongeren vanuit het Europese naar de Poort van Twente, met alle mitsen en maren van dien. De rol van de Belg is Leon ter Harmsel uit Rijssen op het lijf geschreven. Thijs Kolthof uit Enter (toch al vertolkt de rol van de Poolse arbeidsmigrant. Ook op het podium van het Parkgebouw wordt de wereld kleiner.

Maar welke ‘vrömden’ Rijssen ook binnenkomen, hoe klein de wereld wordt, de typische Rijssense kijk op de gebeurtenissen, de bijzondere humor, blijft. En dat wordt gewaardeerd door het publiek. De revue is de grootste productie van het Parkgebouw. “ Rijssenaren hebben een voorliefde voor producties uit Rijssen zelf”, weet Abbink. “En dit is een typisch Rijssense Revue. Wat op het podium gebeurt kan zomaar in een van de straten in Rijssen gebeuren. We brengen de volle breedte van Rijssen in beeld, zelfs letterlijk, op een verrassende manier. Een geneuglijke revue, dat wordt het!”

 

Kader:

’t Spoer Biester wordt opgevoerd in het Parkgebouw, Oosterhofweg 49 in Rijssen. De voorstellingen zijn op vrijdag 6, zaterdag 7, vrijdag 13 en zaterdag 14 februari 2015. Aanvang 20.00 uur.

De entree bedraagt 16,- euro, inclusief programmaboekje. Kaartverkoop: op werkdagen 09.00 tot 16.00 uur aan de kassa van het Parkgebouw. Reserveren via www.parkgebouw.nl
Voor mensen met beperking is er de ‘voorpremière’ op 5 februari.

De spelers van de Rijssense Revue zijn op zaterdag 6 en 13 december van 11.00 tot 12.30 uur en van 14.00 tot 16.00 uur te vinden in winkelcentrum De Hoge Wal in Rijssen; op zaterdag 20 december staat de revuekraam daar van 14.00 tot 16.00 uur en van 19.00 tot 21.00 uur. Bij de stand worden de eerste vijfhonderd kaarten voor de nieuwe voorstelling in de voorverkoop met een korting van 2,- euro per kaart verkocht. Op is op. Zie voor meer informatie: www.rijssenserevue.nl

 

 


Lees ook onze andere nieuwsberichten.

Foto's Rijssense Revue

 • Foto's Rijssense Revue
 • Foto's Rijssense Revue
 • Foto's Rijssense Revue
 • Foto's Rijssense Revue
 • Foto's Rijssense Revue
 • Foto's Rijssense Revue

Sponsoren vd Rijssense Revue

Volg ons ook via social media!