• Jubileum revue "Smaakn Veskilt" zit erop!

    Lees verder...

    Jubileum revue "Smaakn Veskilt" zit erop!

    De jubileum revue "Smaakn Veskilt" zit er op. Dankzij ons enthousiaste publiek, support van Rijssense ondernemers en perfecte gastvrijheid van team Parkgebouw Rijssen kijken we terug op een TOP revue.

    Ook terugkijken? Zie bijgaande reportage van RTV Oost.

    Publiek...

    Lees verder...
  • Première Smaakn Veskilt, publiek geniet!

    Lees verder...

    Première Smaakn Veskilt, publiek geniet!

    Met bijna het volledige college van B&W in de zaal en 4 uitverkochte voorstellingen ging de jubileum revue "Smaakn Veskilt" vrijdag 27 januari in première. Spannend voor de ruim 60 medewerkers van revue en Parkgebouw. Vanaf 19.00 begon het publiek binnen te stromen. Iedereen werd gastvrij ontvangen en begeleid naar gereserveerde tafel of een gezellig zitje in het Parkgebouw. Precies 20.00 uur ging het doek open en werd het publiek meegenomen...

    Lees verder...
  • RTV Oost komt langs bij Rijssense Revue

    Lees verder...

    RTV Oost komt langs bij Rijssense Revue

    We hebben wat te vieren in Rijssen, 50 jaar Rijssense Revue gaat niet ongemerkt voorbij! Het voltallige college van B&W is bij de premiere van de jubileumrevue "Smaakn Veskilt" op 27  januari. Er waren al mooie artikelen in Tubantia, de Week van Rijssen en  Hart van Rijssen. Nu gaat ook RTV Oost de komende week een item maken over het jubileum van de Rijssense Revue. Deze week is verslaggeven Bart Kieft bij de repetities voor enkele "shots" en op 28...

    Lees verder...
  • Kaarverkoop "Smaakn Veskilt" loopt als een trein.

    Lees verder...

    Kaarverkoop "Smaakn Veskilt" loopt als een trein.

    De publiciteits machine draait op volle toeren, de spandoeken hangen in Rijssen-Holten. De posters aan de lantaarnpalen zijn geplakt, afgelopen week een prachtig artikel in Tubantia, de Week van Rijssen en Hart van Rijssen! Het kan niemand ontgaan dat de Rijssense Revue haar 50 jarig, dus GOUDEN jubileum viert met de revue "Smaakn Veskilt".

    94% van de kaarten zijn verkocht, wil je erbij zijn? En "Smaakn Veskilt" zien, boek dan snel je kaarten op...

    Lees verder...
  • Rijssense Revue 50 jaar, Janna en Geeze

    Lees verder...

    Rijssense Revue 50 jaar, Janna en Geeze

    We blikken terug op 50  jaar Rijssense Revue met Henriët Starke en Hannie Strokap. Zij vormden in de jaren '80 en '90 een vast koppel in de Rijssense Revue als moeder Geeze en dochter Janna. Hannie is vanaf het begin in 1973 betrokken bij de Rijssense Revue als spelers en tegenwoordig als souffleur. Velen kennen Hannie Strokap als "Geeze" in jak en rok, de Rijssense klederdracht. Met haar heldere stem kon zij in ouderwets Rijssens keihard uithalen.

    In...

    Lees verder...
  • Actie zaterdag jubileum revue groot succes!

    Lees verder...

    Actie zaterdag jubileum revue groot succes!

    Zaterdag 17 december werden dankzij support van Rijssense ondernemers éénmalig de kaarten voor de Rijssense Revue online en in het Parkgebouw aangeboden voor de actieprijs. Precies om 0.00 uur werd de actie gestart en 2 minuten later kwamen de eerste bestellingen al binnen. Dat Rijssenaren, Holtenaren, Dijkerhoekers en zelfs mensen uit Enter en Espelo dol zijn op acties bleek wel uit de respons, gedurende de gehele dag liep de kaartverkoop door. In de middag konden voor...

    Lees verder...
  • 50 jaar Rijssense Revue 27-28 januari / 3-4 februari

    Lees verder...

    50 jaar Rijssense Revue 27-28 januari / 3-4 februari

    't Parkgebouw is weer open, aan de lantaarnpalen in Rijssen zien we de posters Goaj wier met? Na een voorzichtige opstart heeft het publiek er weer zin in! En...de Rijssense Revue viert haar 50 jarig bestaan met de jubileum revue "Smaakn Veskilt". De spelers, techniek, zang en dans staan te trappelen om het Riessense publiek een wervelende revue voor te schotelen. In Rijssen leven we naast elkaar, ieder op zijn eigen manier en met...

    Lees verder...

Nieuws

De Twentsche Courant Tubantia schrijf

’t Spoer Biester in ’t Parkgebouw

Nieuwste editie van Rijssense Revue wordt een ‘geneuglijk’ schouwspel  met sketches, muziek en dans.

Door Jenny ter Maat

RIJSSEN - Het licht boven het podium in het Parkgebouw is fel, niets verhullend.  Achter op het podium staan rijen gestapelde stoelen. Midden op het toneel twee senioren achter een laptop.  “Dóár mu’j op druk’n”, wijst Dientje, nadrukkelijk, een hulpeloos kijkende Wilm aan. Skypen blijkt nog niks voor dit Rijssens stel.

’t Spoer Biester heet  de nieuwste editie van de Rijssense Revue, waarvan de geschiedenis teruggat tot 1973, toen toneelvereniging De Gong het initiatief nam.

Harm Agteresch, Herman Roosink en Jurrie Zandbergen begonnen met het aandragen van de eerste editie: Joa, joa, det zal wal. In Pand 11 aan De Giezen werd er met man en macht tot laat in de avond gewerkt aan alle decorstukken om het typische Rijssense buurtje op het toneel vorm te geven.

Het buurtje is nog altijd het centrale punt in de revue, maar deze keer is het wel een beetje van slag.   Geeze overwintert, zoals veel senioren, in Portugal en haar huis wordt verkocht. Makelaar  Oarnt Jan (Johan Abbink) probeert het huis aan de man te brengen, terwijl zijn vrouw Gerrie (Catrien Roessink) tijd te over heeft en de hele dag op de tennisbaan verkeert.  De aspirant-kopers, die het huis komen bezichtigen, worden op hun beurt bekeken en gewogen door buurvrouw Dientje (Riet Teeselink) en haar man Wilm (Wim Pluimers).

De revue staat in de steigers. Elke maandagavond wordt  er gerepeteerd in het Parkgebouw.  De spelers zitten, voor zover niet in actie op het toneel, in de Herman Wesselszaal op de voorste rij stoelen, de tekst op de knie, luisterend, kijkend, commentariërend en wachtend op de eigen beurt.  Het zijn interactieve repetities: niet alleen regisseur Jerry Prins en zijn rechterhand Jolanda Langenhof bekijken de sketches  tot in het detail,  iedereen die denkt een nog  beter idee te hebben draagt dat onmiddellijk aan. En dat werkt. Stoelen worden anders neergezet, de toon wordt ‘strabanter’. Het duo Dientje en Wilm doet de sketch  nog maar een keer over, en nog eens, steeds met net even een ander detail. “Tegen de tijd dat de herhalingen ons gaan vervelen, geven we de uitvoering”,  vertelt Johan Abbink, projectleider en speler, lachend.

De tekst van de revue schrijven de leden zelf. In de loop van de repetities neemt de uitvoering steeds vastere vormen aan. Uiteindelijk staat er iets moois, van een gevoelig lied tot een sketch met typisch Rijssense humor. Een productie van zo’n zestig mensen, op de planken gebracht door een spelersgroep van tien  personen. “Deze revue is een mix van allemaal mooie dingen”, vertelt Abbink. “Annemiek Lubbers zingt. De beste zangeres die we ooit bij de revue hebben gehad, Annemiek Lubbers, zingt het openingsnummer in het Riessens. Platskriewer Martin ter Denge schreef het openingsnummer. En Annemiek heeft geoefend tot ze het Riessens tot in de finesse onder de knie had.”

Senioren die overwinteren in Portugal, skypen, de Poolse arbeidsmigrant en de zich in het buurtje installerende Belg:  het is een revue van deze tijd.  Abbink: “Harm Agteresch  zei jaren geleden al: ‘Vie doot de boernkleare oet’. En zo moet het ook. Als je door wilt gaan met de revue, moet je stap voor stap met de tijd mee, eigentijdse dingen doen. Daarom wordt er geskyped en wordt het gezelschap op de bühne meer internationaal.”  Belangrijk vindt Abbink dat jongeren de spelersgroep komen versterken en in deze revue komen de jongeren vanuit het Europese naar de Poort van Twente, met alle mitsen en maren van dien. De rol van de Belg is Leon ter Harmsel uit Rijssen op het lijf geschreven. Thijs Kolthof uit Enter (toch al vertolkt de rol van de Poolse arbeidsmigrant. Ook op het podium van het Parkgebouw wordt de wereld kleiner.

Maar welke ‘vrömden’ Rijssen ook binnenkomen, hoe klein de wereld wordt, de typische Rijssense kijk op de gebeurtenissen, de bijzondere humor, blijft. En dat wordt gewaardeerd door het publiek. De revue is de grootste productie van het Parkgebouw. “ Rijssenaren hebben een voorliefde voor producties uit Rijssen zelf”, weet Abbink. “En dit is een typisch Rijssense Revue. Wat op het podium gebeurt kan zomaar in een van de straten in Rijssen gebeuren. We brengen de volle breedte van Rijssen in beeld, zelfs letterlijk, op een verrassende manier. Een geneuglijke revue, dat wordt het!”

 

Kader:

’t Spoer Biester wordt opgevoerd in het Parkgebouw, Oosterhofweg 49 in Rijssen. De voorstellingen zijn op vrijdag 6, zaterdag 7, vrijdag 13 en zaterdag 14 februari 2015. Aanvang 20.00 uur.

De entree bedraagt 16,- euro, inclusief programmaboekje. Kaartverkoop: op werkdagen 09.00 tot 16.00 uur aan de kassa van het Parkgebouw. Reserveren via www.parkgebouw.nl
Voor mensen met beperking is er de ‘voorpremière’ op 5 februari.

De spelers van de Rijssense Revue zijn op zaterdag 6 en 13 december van 11.00 tot 12.30 uur en van 14.00 tot 16.00 uur te vinden in winkelcentrum De Hoge Wal in Rijssen; op zaterdag 20 december staat de revuekraam daar van 14.00 tot 16.00 uur en van 19.00 tot 21.00 uur. Bij de stand worden de eerste vijfhonderd kaarten voor de nieuwe voorstelling in de voorverkoop met een korting van 2,- euro per kaart verkocht. Op is op. Zie voor meer informatie: www.rijssenserevue.nl

 

 


Lees ook onze andere nieuwsberichten.

Foto's Rijssense Revue

Sponsoren vd Rijssense Revue

Volg ons ook via social media!